niedziela, 16 stycznia 2011

Zabójcze toksyny !!!

W organizmie człowieka wykryto ponad 600 nowych toksyn, które nie były jeszcze znane 50 lat temu!

POWIETRZE, którym oddychają ludzie, zwierzęta i rośliny jest również zatrute. Organizm człowieka coraz gorzej radzi sobie z narastającą ilością starych i pojawieniem się nowych toksyn. Nie jest w stanie ich wszystkich usunąć, stąd w ciągu ostatnich kilkudziesięcioleci mamy do czynienia z wybuchem epidemii chorób cywilizacyjnych m.in. nowotworów, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego.

WITAMINY
zawarte w pożywieniu są niszczone w procesie przemysłowego przetwórstwa i konserwacji żywności. Podczas gotowania witamina „C” ulega degradacji prawie w całości, nawet w 100%. Dobroczynny wpływ witamin na organizm człowieka jest niedoceniany. Dla przykładu podczas badań stwierdzono, że dodawanie witaminy „C” do mięsa hamuje powstawanie rakotwórczych związków N-nitrozowych, które tworzą się podczas jego saletrowania (konserwowania).

TŁUSZCZE I OLEJE. Poważny problem stanowi powszechne występowanie w masowo produkowanych tłuszczach (przede wszystkim margarynach) tzw. związków trans – nienasyconych. Pochodzący z 2002 roku raport Amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk dowodzi, że tłuszcze typu trans odpowiedzialne są za obniżanie poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi, a podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) co skutkuje zwiększoną zapadalnością na chorobę wieńcową. Są one nawet bardziej niebezpieczne od tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego, które tylko obniżają poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Przykład Izraela, w którym ze względów religijnych praktycznie konsumpcja tłuszczów pochodzenia zwierzęcego prawie nie występuje, a całe spożycie tłuszczów opiera się głównie na margarynach, wskaźnik zapadalności ludności na chorobę wieńcową i występowanie udarów mózgu należą do najwyższych na świecie.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), pochodzących z 2003 roku, tłuszcze typu trans nie powinny stanowić więcej niż 1% w ogólnym bilansie energetycznym. Tłuszcze typu trans występują w mięsie i mleku zwierząt przeżuwających (od 1% w Hiszpanii do 7% w Kanadzie), ale najwięcej znajduje się ich w margarynach i innych utwardzanych tłuszczach roślinnych (do 45%). Bardzo korzystne, zwłaszcza dla chorych na serce, są tłuszcze typu Ω3 – nienasycone, które powszechnie występują w rybach.

Poważnym problem jest nadmierne stosowanie w produkcji żywności soli, którą zalicza się do historycznie najstarszych konserwantów znanych ludzkości.
SOLENIE ŻYWNOŚCI podnosi ciśnienie osmotyczne w organizmach – nie znosi tego większość drobnoustrojów. Dla ludzi nadmiar soli nie jest obojętny, ponieważ powoduje wzrost ciśnienia krwi i towarzyszące mu choroby układu krążenia. Jak na razie podejmowane w niektórych krajach europejskich (np. Wielka Brytania) wysiłki w celu obniżenia dziennej konsumpcji soli do 6 gramów na osobę napotykają na poważny opór przemysłu solnego i spożywczego.

Oczyszczanie organizmu z toksyn !!!

Regularne oczyszczanie organizmu z toksyn jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia i urody. Zła dieta, stres, miejskie powietrze - wszystko to sprawia, że w naszym ciele gromadzą się trujące substancje. Sprawdź, jak się ich pozbyć!
Nagromadzenie toksyn, czyli szkodliwych dla naszego zdrowia związków, zaburza równowagę wewnętrzną organizmu i sprawia, że brakuje nami sił. Odczuwamy ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, bóle głowy lub np. problemy ze zasypianiem.

Oczyszczanie organizmu z toksyn a dieta.

Gdy w naszym organizmie "szaleją" toksyny, nie mamy ochoty na ćwiczenia, a dodatkowo nasze trawienie jest spowolnione, przez co cierpimy na zaparcia. W takich warunkach odchudzanie jest wprost niemożliwe. Dlatego, jeżeli chcesz przejść na dietę, najpierw zacznij przestrzegać pewnych zasad zdrowego stylu życia.

Jak pozbyć się toksyn?

Po pierwsze - zerwij koniecznie z nałogiem papierosowym i ogranicz picie alkoholu. Dopuszczalna jego dawka to mały kieliszek wina dziennie. Zmień też radykalnie swoją dietę. Staraj się jeść owoce i warzywa 2 razy dziennie, sięgaj też częściej po ryby, najlepiej morskie, bo zawierają one kwasy omega - 3. Tłuszcze zwierzęce zastąp tymi roślinnymi (np. oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym). Co bardzo istotne-wybieraj żywność jak najmniej przetworzoną i zrezygnuj z dań typu fast- food.
Wypijaj co najmniej 2 litry napojów dziennie (niegazowana woda mineralna, niesłodzone herbatki ziołowe i owoców). Pij zieloną i białą herbatę, która zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Zrezygnuj natomiast ze słodkich, gazowanych napojów, które zawierają dużo barwników i niezdrowych dla organizmu substancji.
Naucz się również radzić sobie ze stresem.
Stosując się do tych zasad na pewno szybko poczujesz chęć do działania i twoja dieta oraz treningi staną się bardziej efektywne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz