Powstawanie miodu
W celu wyprodukowania 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z około 1,3 miliona kwiatów rzepaku, albo z 800 tysięcy kwiatów akacji, lub z 8 milionów kwiatów gryki. Po przyniesieniu do ula nektaru czy spadzi zaczynają zachodzić w nim zmiany fizyko-chemiczne, kończące się stadium - które nazywamy dojrzałością miodu.Następuje to wtedy, gdy nektar zostanie zagęszczony do określonego stopnia, wielocukry zostaną przekształcone w cukry proste a miód zostanie wzbogacony w enzymy, kwasy organiczne i niektóre aminokwasy.
Po zagęszczeniu miodu, pszczoły przenoszą go do komórek górnej części plastra, a w miarę przybywania - do coraz niższych. Komórki z miodem całkowicie dojrzałym pszczoły zabudowują cienką powłoką woskową, tzw. zasklepem, chroniąc go w ten sposób przed wpływem niesprzyjających zmian w atmosferze ula. Najwyższy stopień dojrzałości mają zawsze miody z plastrów całkowicie zabudowanych zasklepem woskowym.
Skład chemiczny miodu - zarys
Zależy on w dużym stopniu od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu wykryto ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych, przy czym większość z nich występuje w nieznacznych ilościach.Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie może przekraczać 20%. Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody. Większość miodów zawiera wodę w granicach 17-18%. Spotykane są także miody o zawartości 13-15% wody (niektóre miody nektarowe wielokwiatowe i spadziowe)
- cukry (ok. 77%), przede wszystkim monosacharydy (fruktoza ok. 38%, glukoza ok. 30%).
- kwasy organiczne zawartość 0,05-1,5%, m.in.: cytrynowy, glukonowy i jabłkowy
- związki azotowe do 1%, ważna rola enzymów których jest ok. 20 (m.in. inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy , katalaza, fosfataza), białka zwłaszcza globuliny i albuminy oraz wolne aminokwasy
- inne składniki biopierwiastki, flawonoidy, karotenoidy, olejki eteryczne, sterole, fosfolipidy, kw. tłuszczowe, witaminy
- domieszki pyłek kwiatowy, mleczko pszczele
Rodzaje miodów i ich charakterystyka
Miody klasyfikuje się ze względu na źródło pochodzenia oraz sposób odbierania i przygotowywania na sprzedaż. W zależności od surowca, z jakiego został zrobiony miód, wyróżniamy jego podstawowe trzy rodzaje:- MIODY NEKTAROWE (kwiatowe)
- MIODY SPADZIOWE
- MIODY MIESZANE (nektarowo-spadziowe)
Z pośród miodów spadziowych wyróżniamy miody ze spadzi iglastej i liściastej. Mają one ciemny kolor, często z brązowym lub zielonkawym odcieniem. W handlu dostępne są również miody nektarowo-spadziowe będące mieszanką miodów nektarowych i spadziowych.
Właściwości biologiczne i zastosowanie miodu w lecznictwie
Miód służy człowiekowi przynajmniej od 4 000 lat, nie tylko z powodu jego smaku. Ten złoty eliksir używany był już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian w celu leczenia schorzeń takich jak wrzody żołądka czy rany skóry. Nowoczesna medycyna do niedawna pomijała lecznicze właściwości miodu i innych pochodzących z ula produktów, lecz obecnie obserwuje się powrót apiterapii.Aktywność antydrobnoustrojowa jest prawdopodobnie najszerzej badaną, biologiczną aktywnością miodu. Składa się na nią szereg czynników, zarówno fizykochemicznych, biologicznych oraz chemicznych, które wspólnie skutecznie hamują rozwój wielu patogennych mikroorganizmów.
Do czynników fizycznych zalicza się wysokie ciśnienie (dzięki dużej zawartości cukrów) oraz niskie pH (zawdzięczane kwasom organicznym). Czynnikami biologicznymi są substancje, nazywane wspólnie inhibinami. Są to m.in. oksydaza glukozy dzięki której powstaje nadtlenek wodoru oraz lizozym i apidycyna. Czynnikami chemicznymi są substancje pochodzące z nektaru i spadzi, a są to: terpeny, garbniki katechinowe, flawonoidy i kwasy organiczne. Jedną z najwcześniej poznanych właściwości miodu była zdolność konserwacji żywności. W miodzie znajdują się bowiem substancje konserwujące, takie jak ?-tokoferol, kwas askorbinowy, flawonoidy i inne fenole oraz enzymy, między innymi oksydaza glukozy, katalaza i peroksydaza.
Właściwości przeciwutleniające miodu wraz z jego antybiotycznym oraz regeneracyjnym w stosunku do tkanek działaniem, wykorzystywane są w leczeniu wielu ran i schorzeń w dzisiejszej medycynie, podobnie jak to miało miejsce tysiące lat temu.
Mimo iż skład wszystkich miodów można podstawić do ogólnego schematu, produkty te różnią się zarówno właściwościami organoleptycznymi, fizykochemicznymi, składem chemicznym jak i aktywnością biologiczną. Powoduje to, nieco inne właściwości i wskazania lecznicze poszczególnych odmian miodów, a właściwy dobór może mieć kluczowe znaczenie w skuteczności terapii takich schorzeń jak choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego, pokarmowego oraz wydalniczego.
Główne kierunki działania miodów odmianowych
- Rzepakowy wątroba i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe, stany zapalne dróg oddechowych;
- Akacjowy zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i ukł. moczowy, przeziębienia;
- Lipowy górne i dolne drogi oddechowe, serce i ukł. krążenia, ukł. nerwowy, stres;
- Gryczany ukł. krążenia, miażdżyca, wątroba i działanie odtruwające, niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza;
- Wrzosowy nerki, drogi moczowe, prostata, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne żołądka i jelit;
- Wielokwiatowy stany alergiczne dróg oddechowych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne
- Spadziowy z drzew iglastych dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca i naczyń, nerwice;
- Spadziowy z drzew liściastych nerki i drogi moczowe, wątroba i drogi żółciowe, przewód pokarmowy, jelita;
- Nektarowo-spadziowy stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i ukł. krążenia, zaburzenia trawienne