Prawidłowe odżywianie

17 zasad prawidłowego odżywiania


1. Jedz tylko wtedy, kiedy jesteś głodny.

2. Staraj się jadać 2-3 razy dziennie, poświęcając czas i uwagę wyłącznie posiłkowi. Zasiadając do posiłku, przygotuj się psychicznie i fizycznie do lepszego trawienia i wchłaniania pokarmu. Regularne jedzenie o tych samych porach pomaga regulować cykle psychofizyczne organizmu, tak więc będziesz się lepiej czuł, myślał, pracował i spał.


3. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pożywienie, aby lepiej wchłaniać i trawić oraz szybciej zaspokoić głód. Nie przejadaj się.

4. Ostatni posiłek spożywaj nie później niż trzy godziny przed snem – kładź się spać między godz. 22.00 a 23.00, nie później jednak niż przed północą. Organizm najlepiej oczyszcza się i regeneruje nocą podczas snu. Te procesy są najefektywniejsze wtedy, kiedy żołądek nie jest wypełniony i odpoczywa.

5. Spożywaj ziarna i warzywa w każdym posiłku. Planuj posiłki tak, by trzon dania stanowiły ziarna (ryż, kasze, zboże) i warzywa, a nie mięso lub drób. Ziarna są podstawą zdrowego i zrównoważonego pożywienia, pomagają w regulowaniu apetytu oraz poprawiają trawienie i wydalanie. Warzywa (jedz również na śniadanie) uzupełniają dietetycznie zboża. Zielone warzywa dostarczają dużej ilości wapnia i witaminy C, dobrze przyswajalnych przez organizm.

6. Jadaj różnorodne, urozmaicone posiłki. Najlepiej każdego dnia trochę inaczej. Używaj różnych sposobów obróbki termicznej warzyw – blanszowanie, gotowanie na parze, smażenie szybkie saute.

7. Spożywaj codziennie zupy warzywne, 1-2 talerze. Jedz różnorodne warzywa, często zmieniaj kombinacje. Dodawaj ziarna, fasolki, kluseczki, pieczywo pełnoziarniste na zakwasie i ryby. Doprawiaj do smaku solą morską, shoyu (naturalny sos sojowy) lub miso (pasta wytwarzana ze sfermentowanej soi).

8. Pij umiarkowanie, tylko wtedy kiedy czujesz pragnienie. Nadmierne picie stanowi niepotrzebne obciążenie dla nerek.

9. Unikaj cukru i produktów słodzonych cukrem. Cukier rafinowany nie zawiera żadnych minerałów, protein, tłuszczów lub enzymów, jedynie puste kalorie. Pozbawiony jest wszelkich wartości odżywczych. Spożywanie cukru powoduje, że ciało pozbywa się własnych pokładów witamin, minerałów i enzymów, gdyż musi je pobierać ze zdrowych komórek, aby móc rozłożyć cukier. Ponadto z wielu ważnych miejsc w organizmie pobierane są : wapń, sód, potas i magnez, aby spalić cukier. Często w celu zneutralizowania cukru organizm potrzebuje tak dużo wapnia, że pobiera go z kości, powodując osteoporozę. Innymi chorobami wywoływanymi przez cukier są : próchnica, cukrzyca i hipoglikemia.

10. Unikaj naczyń z teflonu i aluminium, używaj wykonanych z żelaza lub ze stali nierdzewnej.

11. Nie gotuj i nie podgrzewaj potraw w kuchence mikrofalowej.

12. Nacieraj ciało 2 razy dziennie ręczniczkiem zamoczonym w gorącej wodzie i wyciśniętym. Nacieranie ręcznikiem skóry oczyszcza ją, aktywizuje krążenie, dodaje energii i ujędrnia.

13. Unikaj długich i gorących kąpieli. Kąp się jednak tak często, jak tylko chcesz, najlepiej pod prysznicem.

14. Spaceruj przynajmniej 30 minut każdego dnia. Spacer to idealne ćwiczenie dla każdego. Poprawia elastyczność mięśni, wspomaga trawienie, dodaje energii, poprawia wydolność serca i krążenia, wzmacnia kości i oczyszcza umysł. Zamiast jednego można też odbyć dwa spacery po piętnaście minut. Zalecane są wszelkie formy aktywności fizycznej np. joga, sztuki walki, taniec.

15. Używaj bawełnianej bielizny i odzieży, wtedy kiedy występuje bezpośredni kontakt ze skórą. Nie powoduje uczuleń, równoważy energię, chroni przed szkodliwym dla zdrowia elektromagnetycznym promieniowaniem występującym w naszym otoczeniu.

16. Otaczaj się zielenią. Rośliny powinny znajdować się w kuchni, sypialni i łazience. Stanowią najlepszy system filtracji – neutralizują pole elektromagnetyczne, hałas i zanieczyszczenia.

17. Ogranicz oglądanie telewizji i korzystanie z komputera do niezbędnego minimum – stosuj filtry elektromagnetyczne.