Wyglądają niepozornie, jednak potrafią zdziałać cuda. Kwaśne, czerwone jagody żurawiny leczyły setki lat temu, leczą i dziś.
Walory żurawiny dostrzeżono setki lat temu na terenach Ameryki Północnej. Indianie chętnie sięgali po jej owoce. Służyła im jako pożywienie, ale też jako barwnik oraz lekarstwo. Po latach okazało się, że to szczególny owoc o niezwykłych właściwościach. Nasze babki produkowały z nich domowe konfitury, dżemy i soki. Współczesna medycyna poleca ją jako panaceum na wiele schorzeń.
Bez wątpienia to jedna z najzdrowszych dla człowieka roślin. Owoce żurawiny zawierają witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy i benzoesowy.
Warto sięgnąć po soki z żurawiny, dżemy, herbaty, czy owoce kandyzowane. Bez wątpienia wyjdzie nam to na zdrowie.
Na kłopoty z układem moczowym
Jak w naturalny sposób można zapobiegać infekcjom i problemom z drogami moczowymi? Można uzupełnić swoją codzienną zrównoważoną dietę o żurawinę. Jej owoce od wieków cenione były jako naturalne remedium na zakażenia tej części organizmu. Już od XVII wieku naukowcy zgłębiali wiedzę dotyczącą prozdrowotnych właściwości czerwonej rośliny. Pierwsze wzmianki na temat wpływu żurawiny na zakwaszenie moczu pojawiły się w prasie medycznej już w 1923 roku. W połowie XX wieku naukowcy zdecydowanie potwierdzili te informacje.
Jak żurawina działa na układ moczowy?
Za prozdrowotne i odżywcze działanie odpowiedzialne są związki roślinne w niej zawarte. Są to głównie proantocyjany, taniny, bioflawonoidy oraz fruktoza. To one zmniejszają przyleganie bakterii E. coli do nabłonka dróg moczowych, ograniczają ich namnażanie. Jednocześnie zwiększają ich wydalanie wraz z moczem. Poza tym, żurawina obniża pH moczu, dzięki czemu środowisko układu moczowego jest mniej dostępne dla rozwoju chorobotwórczej mikroflory.
Czerwone korale na serce
Jak powszechnie wiadomo flawonoidy wzmacniają i regulują pracę serca. Flawonoidy występujące w żurawinie swą budową przypominają te występujące w czerwonym winie. Choćby z tego powodu soki i napoje z żurawin powinny znaleźć się w codziennej diecie osób z problemami sercowymi.
Żurawina zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Naukowcy przekonują, że regularne picie trzech szklanek soku z żurawiny dziennie podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu we krwi o 10 proc., co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca o 40 proc.
Uważa się też, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość. To kolejne pozytywne konsekwencje zdrowotne delikatnej rośliny. Sok z owoców pomaga też w zdrowieniu po zawale.
Właściwości antyrakowe
Regularne soku z żurawin podnosi dwukrotnie poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Udowodnili to naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth. Ich eksperymenty dowiodły, że żurawina swoje właściwości antyrakowe zawdzięcza właśnie proantocyjaninom zawierającym unikalną strukturę typu A, podczas gdy większość owoców zawiera tylko proantocyjaniny typu B. Z niektórych badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym.
Najbardziej podatne na hamujące właściwości żurawiny okazały się komórki raka płuc, raka okrężnicy oraz białaczki.
Zabezpieczony układ pokarmowy
Ostatnie badania wykazały także, że składniki zawarte w owocach żurawiny mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną.
Co więcej, regularne picie soku żurawinowego działa na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł. Jeśli znajdziemy w sklepie pastę do zębów z żurawiną, nie wahajmy się jej kupić.
Na tym jednak nie koniec. Stwierdzono bowiem, że czerwone owoce mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej niszcząc jednocześnie szkodliwe bakterie. Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną. Poza tym, żurawina jako przyprawa, ułatwia trawienie.
By mózg dobrze pracował
Cudowne właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych. Lekarze zapewniają, że roślina pozytywnie wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.
Okazało się też, że picie soku żurawinowego leczy jaskrę, a obecność witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz